Tentadags!

På fredag är det så dags för första tentan. Kärnkompetenser, organisation och lagstiftning. Enda avbrotten jag tillåter mig att ha är mat och träningspaus och nu när jag tänkte uppdatera lite om hur det går. Ja pluggandet ja, det är ju som bara att mata på. Klockan 10.00 på fredag får ni gärna hålla tummarna att det går bra. Vet inte riktigt hur jag ska få in allt i hjärnan men tror att det finns där inne någonstans när jag väl sitter där.
 
Vi har fått börja ta sprutor också, alltså jag har fått sprutor. Vi behöver vaccinera oss mot hepatit och därför har jag fått en fining rakt i axeln så nu värker hela överarmen trots att det är i måndags jag fick den. Har även fått en spruta i samma arm men i nederarmen för att jag ska kunna bli avläst om hur det ser ut med tuberculin, om jag inte fått den sprutan som barn (vilket inte var standard förut och jag inte har kvar något vaccinationskort) så får jag en till spruta med TBC vaccin. Har även fått fota mig för SITHS kort vilket ger mig tillgång till sjukhus och vissa dokumentationsmöjligheter. Vi går snart ut på fältstudier så nu börjar det kännas som att jag får klä mig i sjuksysterkläder äntligen.
 
Nästa termin har vi första långa praktiken då jag kan bli skickad var som helst i hela västerbottensläns landsting till något äldreboende. Så vem vet kanske hamnar jag i Tärnaby. Vore skoj men tror att jag kommer att ha lite problem med att hitta boende där så där på vårvintern. Har fått veta också att om man blir underkänd på praktiken så får man ta ett studieuppehåll så man kan ta igen praktiktiden. Vore ju skoj...Men det ska jag ju inte bli. Funderar lite på att eventuellt söka praktik utomlands också. Kanada, Skottland och Tanzania var några ställen som skolan har utbyte med.
 
Om två veckor är det dags för mig att besöka blodcentralen. Har äntligen fått tummen ur och anmält mig som blodgivare. Känner mig rätt frisk också så proverna visar rätt när jag far dit. Har inte fått lämna blod förut men nu känns det verkligen som att det är mitt ansvar. Ska även ta ett blodprov om en månad ungefär för att se om jag är immun då mot alla sjukdomar jag fått vaccin för.
 
Har fått en idé också då en av mina stentuffa klasskompisar var med i Toughest. Jag ska ha som mål att vara med nästa år. Behöver förlora massor i vikt innan dess bara så att jag ska ha någon som helst chans att vara i närheten av att klara alla hinder. Eller åtminstone något. Däremot har jag ingen plan på att få någon speciell tid. Kan hålla på hela dagen om det skulle vara så. Är det någon som känner för att vara med i mitt lag där vi kan hjälpa varandra genom banan så är det bara att hänga på förberedelserna.
 
Koopa min lilla gris gjorde ett trix häromkvällen. Han satt som vanligt uppe på bröstkorgen när han kom på att han behövde klia sig på sin baktass. Hux flux hade han gjort en kullerbytta ner i knät på mig. Han såg lite kränkt ut. Var inte direkt ett trix han planerat att genomföra. Han landade i alla fall mjukt och gjorde inte illa sig. Snäll som jag är började jag gapskratta men har lovat att jag ska hålla fast honom bättre till nästa gång.
 
Nä tillbaka en sväng till webbföreläsningarna innan läggdags.
 
 

Mangopaj

När jag fyllde år så bjöd jag på lite tårtbuffé. En av tårtorna var en riktigt smaskig mangopaj.
Här kommer äntligen receptet på den, njut och njut lite till.

Mördeg :
150 g smör
2 äggulor
3 dl vetemjöl
5 msk socker

Knåda ihop alla ingredienser så det blir en fin klump av allt och låt vila i kylen en stund.

Tryck sedan ut den i en stor pajform alternativt en springform. Nagga botten med en gaffel. Grädda mitt i ugnen på 175 grader i ca 30 minuter. Den ska bli gyllenbrun.

Mangofyllning:
4 st stora mogna mangos
4 gelatinblad silver
3 dl grädde, full fetthalt
2 dl socker
2 msk färskpressad citron 🍋
0,5 tsk rivet citronskal

Skala och kärna ur mangosarna. Mina fruktköttet och pressa genom en sil.

Sätt gelatinbladen i en skål med iskallt vatten.

Rör ihop mangopurén med alla ingredienser utom gelatinet och koka upp försiktigt under ständig omrörning.

Ta upp gelatinbladen och krama ur vätskan. Lägg dem sedan i grytan med det uppkokade mangogrejset. Plattan ska inte vara på längre. Rör om tills gelatinbladen löst upp sig.

Häll mangoblandningen över mördegsbottnen. Frys in och skär sedan ur. Låt tina åtminstone 1,5 timme i kylen innan servering. Dekorera med någon fräsch exotisk frukt.

Mangon kan bytas ut mot annan stenfrukt om man vill.


Norrlands Bagerimässa

Om man inte har något annat för sig och inte är på väg till Toughest så kan man alltid fara till Noliaområdet och besöka Norrlands Bagerimässa. Brukar alltid vara trevligt att gå omkring och kika och få sig en och annan provsmak. Så dagens utflyktstips: Norrlandsmässan!
 
 

Första examinationen godkänd

Hade examinerade seminarium igår och fick betyg G idag. Känns lite knasigt att vi bara har U eller G i betyg när jag alltid haft minst VG som mål i skolan. Fast ja rätt skönt ändå.

Nu är det bara att ladda för nästa veckas tenta Kärnkompetenser, Organisation och Lagstiftning. Kämpa kämpa!


Sådan matte sådant marsvin

Ja i väntan på Mini Me och Mini Johan som verkar dröja så har vi ju grabbarna Yoshi och Koopa. Jag skulle kunna tänka mig att de är bland de mest bortskämda marsvin som finns. I dag har vi varit hos Farbror Doktorn och kollat upp varför framförallt Yoshi kliar sig som tusan. Men det vi blev ordinerade var en salva och att bada dem med barnolja för att motverka den torra huden. De är väl som jag, börjar känna av att det blir kallare ute. Kanske de också behöver fyraåenhalv låda i badrummet med skönhetsprodukter som ingen ser att du använder men som man använder i alla fall. Loving it! Saknar badkar dock...Ja men hur som helst så valde vi i alla fall att sanera bur och fick fixa nya hus och sådant till dem. Så nu är de lätt kränkta av det otäcka badandet men rena, fina, fluffiga och ser inte ut att klia sig lika mycket.
 
Förra gången vi var till veterinären när vi hade brorsan till Yoshi som vi trodde hade blivit förkyld, trodde vi att vi skulle få någon liten medicin och att han skulle bli frisk men då var det hjärtfel och vi fick sitta och känna när lilla härtat pickade tills det inte pickade nåt mer. Galet så ledsna vi blev och då är det ju "bara" ett litet pyre. Kändes så där när vi for till veterinären men det gick ju bra tack och lov. Båda grabbarna blev inbäddade i handdukar som små burritos och så la vi mer handdukar på en värmedyna och så fick de ligga på magen och sova en stund tills de torkat och inte frös mer.
 
Var och snabb hälsade på i bageriet också då vi var inne på coopet och handlade lite. Kändes roligt att hälsa på de andra men rätt knepigt att titta in och känna att det där inte är för mig längre. Men men...har ju mitt första examinerande seminarium denna vecka och tenta nästa vecka så snart så är jag redo att ge mig ut i sjukvården. Alla dessa etikfrågor vi går igenom nu gör däremot hjärnan till gröt så jag hoppas att jag har fattat rätt annars blir det inte roligt. Ja på tal om gröthjärna är det dags att sluta ordbajsa och gå och lägga sig.
 
 
 
 

Kanske världens godaste kladdkaka

Förutom en massa knäpproliga saker man kan göra när man medverkar i sin nollning/mottagning så kan man även använda sina bakkunskaper för att fjäska in sig lite hos Generalerna. Jag råkade ju fråga om de gillade choklad och joda det gjorde de visst så här kommer då receptet på en av de godaste kladdkakorna jag vet.
 
Men innan du börjar, detta recept väger du så köp en våg innan. Nej man räknar inte om vissa recept, nej man byter inte ut smöret mot margarin, nej man använder inte blockchoklad (vad fan är det?), nej man använder inte burhöns ägg och ja man delar kladdkakan med sina kompisar.
 
Till slut: 
 
KLADDKAKA
 
250 g osaltat smör
200 g socker
200 g ägg
250 g riktig choklad, ingen du hittar i dagligvaruhandeln utan fiiiin choklad, ca 64% kakaohalt
70 g vetemjöl
 
Pressa fast ett bakplåtspapper i en springform.
 
Smält chokladen på vattenbad/micro/värmepistol men var försiktig så du inte bränner chokladen eller får vatten i den.
 
Vispa det rumstempererade smöret med sockret så det blir vitt och fluffigt.
 
Tillsätt äggen i smörsocker fluffet och rör tills det har blandat sig.
 
Tillsätt därefter chokladen och sila sist i mjölet och rör just så att det blivit blandat.
 
Fördela smeten i formen och grädda på 180 grader mitt i ugnen tills dess att kakan stannat något. Inte för länge för då blir det inte kul. Den ska fortfarande vara kladdig, men ok någonstans mellan 15 och 25 minuter beroende på om ugnen funkar som den ska eller inte. Om ugnen är stor eller liten.
 
Låt svalna och sätt sedan kakan i frysen om du inte skottar i dig kakan samma dag.
 
Skär försiktigt ut kakan och sätt på en fin bricka. Låt bli rumstempererad.
 
Smält lite fin mörk choklad och stryk ut över kakan. Smält sedan lite vit choklad och dekorera med den om du vill. Annars kan man pudra kakan med lite kakao om man vill. Eller bara ha den som den är. 
 
Servera alltid chokladiga bakverk rumstempererade då får chokladen komma mer till sin rätt. Som ost ungefär.
 
Nom Nom!
 
 

Ahh honey honey

Jag älskar honung 🍯 finns det något häftigare än bin och deras eviga jakt efter blommor? Att det fungerar med deras mulliga små kroppar med full last som kämpar sig tillbaka till kupan.

Jag har i alla fall fått tag på honung från bina som håller till vid vår kolonilott. Nyslungad och alldeles guldig och underbar. Dessvärre blev det en liten skörd i år så till nästa år ska jag plantera extra mycket blommor som bina föredrar.

Längtar redan till morgonkoppen med te ☕


Pluggvecka 2

Hur går det? Är det mycket plugg? Jo det går nog bra och ja det är mycket plugg. Minst 8 timmar per dag så är det antingen föreläsningar, seminarier eller helt enkelt bara råplugg för att omprogrammera bullhjärnan till omsorgsexpert. Men än om jag får lite panik lite nu och då så känner jag att jag börjar få bra grepp om allt. Känns så himla viktigt bara att verkligen få 100% koll då det verkligen blir viktigt framöver när jag ska börja jobba. Det är ju inte så att jag kan begära in en plåt människor till om jag råkar bränna upp någon utan det måste bli rätt från början.
 
Något som jag verkligen börjat känna på är ju hur otroligt brett yrket är. I stort sett alla diskussioner vi har verkligen kunnat sväva iväg in på alla möjliga olika professioner inom yrket och vi har ändå bara just börjat. Känns som att jag är på väg ut i rymden ungefär.
 
 
Ett klureri är det här med energipåfyllningen. Det har varit alldeles för mycket godis och kakor nu ett tag och det håller inte. Dels blir jag fet och sedan håller det ju inte. Har redan hunnit mosa en banan i ryggan så ska försöka komma på någon smart lösning så jag både får med mig lunch, middag och mellanmål. 
 
Saknar faktiskt att få baka bröd, tårta och kaka har jag redan bakat och recepten på dom kommer framöver. Men ett gäng rieskor att få mumsa i sig vore inte helt fel. Men annars så känns det faktiskt riktigt roligt med mitt nya yrkesval. Jag har som inte tid att tänka på något annat sätt än att jag ska klara det. Vi har så smått börjat prata om praktik utomlands och institutionen har bra utbyte med andra länder Kanada, Tanzania, Skottland...
 
Lill Yoshi har fått ont i pälsen så vi har fått tid hos veterinären på måndag. Troligtvis har de slagits lite då lillen gärna vill bestämma. Har inte hittat nåt större sår men lika bra att kolla upp. Har möblerat om i buren och det verkar ha lugnat sig lite.
 
OOO! Just ja! Jag har beställt min Ovve :) Alltså min sjuksköterskeprogrammet overall. Så snart ser ni en rödgul galning som springer omkring. 
 
Tjo long!
 

Första veckan

Nu har det gått en vecka av universitetsstudier och informationskorvstoppningen är total. Kommer att ta ett tag innan jag har rett ut allt men det känns skitspännande. Nollningen har också funkat fint än om jag missade info om gårdagen och hamnade hos röntgenstudenterna istället på deras grillfest. Hade med mig snax och kakor så de blev bara glada och tyckte att jag skulle byta program.
 
Inför denna termin så har hela sjuksköterskeprogrammet gjorts om vilket också känns roligt då förändringar och utvecklingar allt som oftast är mot det bättre. Första kursen vi har är Sjuksköterskans Profession. Väldigt mycket handlar om jämlik vård, ansvar, etik...som sagt lite korvstoppning så om en vecka till kan jag lämna en tydligare bild av vad jag pysslar med.
 
Vi har även fått träffa olika omvårdnadsforskare och insikten om hur bred utbildningen är och hur många olika avsnitt man kan jobba med blir galet mycket större. Känner mig så klart lite nervös då det är ungefär 100 år sedan jag pluggade och jag inte har någon vårderfarenhet. Men det ska nog gå bra. Försöker traggla mig genom flera hundra sidor text för att verkligen få med allt, se massor av inspelade föreläsningar m.m.
 
Vi är ungefär 90 st i klassen och att bara få ansikten till alla namnen tar tid än om jag börjar få lite kläm på det. Läraren verkar bra och lite tjuvrolig och har en röst som är lätt att lyssna på. Bara det har varit en oro då jag inte är van att sitta hela dagarna. Fötterna är jätteglada i alla fall att slippa vara instoppade i illasittande stålhättaskor. Naglarna är målade i knallrosa och skimmer (ja det kommer att försvinna när jag ska ut på praktik) och jag har både örhängen och mina otroliga ringar.
 
Ikväll vankas reaggefest för mig och kärleken men för er som vill ta en tjuvkik så kommer mina klasskompisar hålla till nere på stan idag och ha skattjakt. Håll utkik där runt 14 tiden efter ett stort gäng med blågröna sjuksköterske tishor.
 
 

RSS 2.0